Vi ønsker gjennom en serie med arrangement å belyse hvordan nye digitale løsninger, automatisering og standardiserte operasjoner kan skape en tryggere, mer effektiv og mer bærekraftig transportsektor, med vekt på kommunikasjon mellom skip og havn, og havner som knutepunkt i transportkjeden. Arangementserien vil være en unik mulighet til å fremme nye innovasjoner og forskning innen maritim digitalisering og multimodal transport, som har klare gevinster for både miljøet og norsk næringsliv.
Med Maritim ITS som paraplybegrep ønsker vi å vise frem de potensielt store gevinstene ved å samle maritime og multimodale aktører rundt nye digitale løsninger. Kunnskapen er utviklet i en rekke forskningsprosjekter, blant annet finansiert av Forskningsrådet og EU. Nå ønsker vi å formidle dette til et bredt publikum, inkludert industri, myndigheter, studenter, forskningsmiljøer og den interesserte allmennheten.
ITS Norway v/prosjektleder og Ørnulf Rødseth er hovedarrangør. Vi tar utgangspunkt i erfaringer fra tidligere og pågående NFR- og EU-prosjekter knyttet til Maritim ITS, sammen med partnere fra disse prosjektene (blant annet Grieg Star, NAVTOR, SINTEF Ocean og Kystverket). Arrangementene vil presentere foreløpige resultater fra prosjektene. Endelige resultater fra de avsluttede prosjektene blir presentert, med fokus på å vise at arbeidet fortsetter utover prosjektperioden og at de norske aktørene fra prosjektene dominerer internasjonalt i den videre utviklingen av intelligente transportsystemer for skipsfarten.
I tillegg til forsknings- og næringslivsperspektivet fra disse prosjektene, er Klimastiftelsen ZERO med for å få et tydelig og overordnet klimaperspektiv på tematikken. Slik oppnår vi en helhetlig tilnærming til hvordan maritim sektor, logistikksentraler og transportknutepunkt kan bli mer energieffektive, digitalt samkjørte og samtidig ivareta hensynet til klima og miljø.