Prosjektet har som mål å styrke ungdoms forståelse av hvordan tap av natur og biologisk mangfold påvirker samfunnets trygghet. Med fokus på elever på første året i videregående skole, ønsker vi å gi dem innsikt i de utfordringene som vil prege deres fremtid, samt hvilke løsninger som finnes for å bevare naturens trygghetsskapende funksjon. Dette er spesielt relevant i en tid hvor menneskeskapte objekter veier mer enn den samlede vekten av alle verdens dyr og planter.
Arrangementet vil bli holdt ved Tromsø Universitetsmuseum, en ideell arena for læring og utforskning, og vil benytte et nyskapende formidlingsformat med speed-dating mellom elever og forskere. Gjennom direkte kontakt med forskere fra ulike fagfelt som biologi, teknologi og økonomi, vil elevene få en helhetlig forståelse av naturens tilstand, verdifulle og sårbare naturtyper, økosystemtjenester, og samfunnsøkonomiske verdier av naturen. Dette vil gi dem mulighet til å stille spørsmål og reflektere over hvordan natur og trygghet henger sammen, både lokalt og globalt.
Programmet varer i 2,5–3 timer og gjennomføres to ganger i løpet av dagen for to puljer á ca. 200 elever hver, totalt når arrangementet rundt 400 elever. Det starter med en interaktiv introduksjon om tap av natur og arter, samt hvilken trygghet intakt natur kan gi oss, ved bruk av både digitale og fysiske didaktiske verktøy for å engasjere elevene. Etter introduksjonen får elevene bevege seg fritt i og utenfor museet for å møte forskere.
Prosjektet organiseres av UiT Skolelaboratoriet i realfag og teknologi, som har lang erfaring med forskningsformidling rettet mot skoler. Med et sterkt nettverk blant forskere og skoler har arrangøren gode forutsetninger for å gjennomføre et vellykket arrangement. Vi søker støtte til utvikling av undervisningsmateriell, honorar til foredragsholdere, og transport av elever, samt en installasjon som illustrerer forskjellen mellom biomasse og menneskeskapt materie.