Kunstig intelligens endrer hvordan vi jobber på sjøen, og norsk maritim sektor må følge med i utviklingen for å beholde sin sterke posisjon. DNV Maritime, som sertifiserer og klassifiserer skip over hele verden, har allerede tatt flere skritt inn i KI-alderen. De har utviklet systemer som kan forutsi slitasje på skipstanker, finne fram i tekniske tegninger på sekunder, og identifisere skipskomponenter fra bilder.
Men fremtidens utfordring ligger i å få ulike KI-systemer til å samarbeide, både med hverandre og med mennesker. I Prosjektet AI-Mar skal DNV, Raa Labs, Crayon Consulting og SINTEF utvikle en plattform der KI-agenter – selvstendige KI-programmer – kan jobbe sammen for å løse komplekse oppgaver. Tenk deg et team av digitale eksperter som sammen med menneskelige fagfolk vurderer et skips tilstand, hver med sin spesialkompetanse. En KI-agent analyserer værdata og driftshistorikk, en annen gjennomgår tekniske tegninger, mens en tredje vurderer sensordata fra skipets komponenter.
En stor utfordring er å få mennesker til å stole på KI-systemenes anbefalinger. Siden KI ofte fungerer som en "svart boks" der det er vanskelig å forstå hvordan den kommer frem til sine konklusjoner, vil prosjektet studere metoder som skaper forståelse og tillit. Dette er spesielt viktig i skipsfarten, der data kommer fra mange forskjellige kilder og sensorer med varierende kvalitet.
Prosjektet vil også utvikle nye metoder for hvordan team av programvareutviklere, KI-eksperter og fagfolk kan jobbe sammen for å skape og forbedre KI-tjenester. Dette er viktig fordi KI-systemer, i motsetning til tradisjonell programvare, kontinuerlig lærer og utvikler seg basert på nye data og erfaringer.
En velfungerende KI-plattform vil være avgjørende for å kunne sertifisere og overvåke skip der kunstig intelligens styrer viktige funksjoner om bord. Hvis prosjektet lykkes, vil vi bane vei for fremtidens autonome skip.
Maritim sektor står overfor store utfordringer i det 21. århundre, med økende krav til bærekraft, sikkerhet og effektivitet. For å opprettholde Norges posisjon som en ledende maritim nasjon, må næringen utnytte potensialet i kunstig intelligens (KI). AI-Mar-prosjektet har som mål å utvikle en banebrytende KI-plattform som vil muliggjøre samhandling mellom autonome KI-agenter og fageksperter, med fokus på å levere skreddersydde tjenester til både individuelle fartøy og flåter. For For eksempel vil man i større grad kunne automatisk verifisere tilstanden til skip, som kan gi mindre avbrudd i seile-tid (off-hire) og smartere arbeidsprosesser for mannskap ombord. AI-Mar skal levere tre innovasjoner:
KI-plattform for autonom samhandling: Prosjektet vil etablere en KI-plattform hvor KI-agenter kan operere autonomt og kommunisere både med andre agenter og med mennesker. Denne plattformen vil støtte automatisering av arbeidsprosesser og gjøre det mulig å tilby nye tjenester til kundene.
Metode for utvikling av KI-tjenester: AI-Mar vil utvikle en metode som sikrer at KI-tjenester utvikles i tett samarbeid med brukere, samtidig som det tas hensyn til den kontinuerlige læringen og utviklingen av KI-modellene. Metoden vil adressere hvordan team (KI-utviklere, dataingeniører og fageksperter) best kan samarbeide for å utvikle og forvalte KI-tjenester.
Teknologi for å bygge tillit til KI-tjenester: Tillit er en avgjørende faktor for å ta i bruk KI-teknologi. AI-Mar vil utvikle teknologi som visualiserer og dokumenterer datakvaliteten som brukes i KI-modeller, noe som vil styrke fageksperters tillit til systemene.
Med partnere DNV Maritime, Inmeta og Raa Labs og SINTEF vil prosjektet bygge på eksisterende forskning og erfaringer innen KI-teknologi. Gjennom utviklingen av en robust KI-plattform, vil AI-Mar styrke konkurransekraften til norske maritime aktører, samtidig som prosjektet posisjonerer DNV Maritime som en global leder innen KI-drevet innovasjon og sertifisering.