Prosjektet vårt handler om å lage en smart sensorplattform for å analysere proteiner og peptider, noe som kan bidra til bedre bruk og oppgradering av bærekraftige proteinressurser. Vi står overfor en stor utfordring med å finne nye proteinkilder til mat og dyrefôr, spesielt innenfor Norges grønne og blå sektorer. Vi ser også en økende etterspørsel etter helsekost og medisiner basert på proteiner. På grunn av forskjellige råmaterialer og produksjonsmetoder, trenger vi nye sensorer som kan overvåke, utvikle og styre disse prosessene.
SmartSense4Proteins-prosjektet er basert på ny laserteknologi som ble utviklet under ledelse av NMBU i HORIZON 2020 RIA PHOTONFOOD, og på teknologi for bioprosesskontroll utviklet i SFI DigiFoods under ledelse av NOFIMA. Takket være laserteknologiens lille størrelse og lave produksjonskostnader, kan vi utvikle små og økonomiske sensorer for industrien. Vi vil utvikle en skreddersydd sensor for analyse av proteiner og peptider. Vi vil også etablere et nytt konsept som kombinerer modellering og datamodellering for å overvåke, styre og optimalisere disse prosessene. Et viktig studieområde for oss vil være proteinhydrolyse, en prosess som bryter ned proteiner til aminosyrer og små peptider, noe som forbedrer deres biotilgjengelighet og funksjonalitet.
Teamet vårt består av eksperter innen fotonikk, kunstig intelligens, robotikk og måleteknikk. Disse fagområdene er nøkkelen til å koble sammen forskning og praktisk bruk av teknologien i industrien. Vi sikter mot et tett samarbeid med industrier innen proteinhydrolyse for å sikre at arbeidet vårt er relevant og akseptert, noe som blir muliggjort av eksperter innen sosial livssyklusanalyse.
The project focuses on developing a smart sensor platform designed for analysis of proteins and peptides, aiming to contribute to the utilisation and upcycling of sustainable protein resources. Tackling the urgent requirement for novel protein sources in food and feed production, particularly within Norway's green and blue sectors, as well as the growing demand for protein-based nutraceuticals and biopharmaceuticals, present a substantial challenge. Due to high variations in raw materials and production processes, new sensors are urgently needed to monitor, develop and control processes.
The SmartSense4Proteins project builds upon a new tunable laser emitting in the protein range of the mid-infrared spectrum developed in the HORIZON 2020 RIA PHOTONFOOD under coordination of NMBU and on artificial intelligence for bioprocess control developed in the SFI DigiFoods under coordination of NOFIMA. Due to its miniaturized size and low production costs, the laser is perfectly suited for the development of small and economical sensors in industrial settings. A versatile custom-made sample interaction module for monitoring proteins and peptides will be developed. A new hybrid digital twin concept that combines first-principle modelling with data modelling for process monitoring, control, and optimisation will be established. As an important case study, the project will focus on protein hydrolysis which is an important process for breaking down proteins into amino acids and small peptides with improved bioavailability and functionality.
The project team brings together expertise in photonics, AI, robotics and metrology, with the latter playing a pivotal role in bridging the gap between photonics, robotics and AI research and the practical implementation of this technology in the industry. The project aims at close collaboration with industries within the protein hydrolysis sector to ensure user relevance and acceptance facilitated by experts in social life cycle analysis.