0 antall prosjekter

MILJØTEMA-MILJØTEMA

Integrating climate, environment, and public health in the Norwegian food system to assess efficient, safe, and acceptable policy options

Norges matsystem står overfor betydelige utfordringer. Jordbruket må redusere klimagassutslipp, stoppe tap av natur og fremme biologisk mangfold. Nye kostråd og andre trender kan føre til et mer plantebasert kosthold. Imidlertid er virkemidler som skal møte disse utfordringene ofte i konflikt med...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2025-2029

Sted: Trøndelag - Trööndelage

KLIMAFORSKNING-KLIMAFORSKNING

The role of diversified small-scale horticulture in a transition towards more sustainable food systems with healthier diets

Målet med prosjektet er å utforske hvordan matsystemer basert på småskala hagebruk kan utvikles til å bli mer økonomisk, sosialt og miljømessig bærekraftige og samtidig øke i omfang, noe som vil gi fordeler både for natur og miljø og folkehelse. Prosjektet omfatter diversifisert småskala hagebr...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2025-2029

Sted: Akershus

LANDBASERT-LANDBASERT

Governance for sustainable food systems: implementing the One Health approach in the Norwegian meat industry

MEATPOWER vil utforske spenningene mellom offentlig forvaltning av avlsindustriene for svin og fjørfe og deres forsyningskjeder på den ene siden, og helsen til dyr, mennesker og miljø på den andre siden. Prosjektet vil anvende og utforske rammeverket «Én Helse» i forskningen på fugleinfluensa og ...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2025-2027

Sted: Oslo

FFLJA-FFLJA

Advancing adaptation and adoption of new forages in Norway: An innovative farmer-led research approach via citizen science

Dyrking av fôr til drøvtyggere utgjør ryggraden i melk og kjøttproduksjon som er den økonomisk sett største landbruksproduksjonen i Norge, og grovfôrproduksjon foregår på rundt 65 % av det dyrkede arealet. De raske klimaendringene fører til nye muligheter, men gir også nye utfordringer, med endri...

Tildelt: Skjult

Prosjektperiode: 2025-2028

Sted: Akershus

LANDBASERT-LANDBASERT

Soil carbon in Norwegian outfield and infield grazing areas: Plant-soil-herbivory feedbacks on plant production and soil carbon dynamics

Hovedmålet med dette prosjektet er å kvantifisere og forutsi hvordan beiting påvirker jordas karbonlager og dynamikk. Vi tar sikte på å komme med anbefalinger til forvaltningen som sikrer naturbaserte løsninger som reduserer klimagassutslipp, reduserer klimaendringer og samtidig fremmer biologisk...

Tildelt: kr 15,0 mill.

Prosjektperiode: 2025-2028

Sted: Akershus

LANDBASERT-LANDBASERT

Locating and utilizing Norway’s lost and underused agricultural land reserves

Jordbruksareal er avgjørende for selvforsyning og matsikkerhet, samtidig som dette er en knapp ressurs i Norge. Det er også en truet ressurs, fordi den ofte bygges ned til fordel for boligutvikling og infrastruktur. Samtidig er det vanskeligere å etablere nytt jordbruksareal når klimahensyn og bi...

Tildelt: kr 11,6 mill.

Prosjektperiode: 2025-2028

Sted: Trøndelag - Trööndelage

LANDBASERT-LANDBASERT

Cultivating sustainable changes in livestock feed production and feeding practices (Feed&Feeding)

Prosjektet vil evaluere ulike strategier for fôrproduksjon og fôringspraksis for å forbedre bærekraften i det norske matsystemet og støtte opp under nasjonale landbrukspolitiske mål. Disse strategiene inkluderer endringer i fôrplaner, forbedring av avl og dyrehelse, samt bruk av alternative prote...

Tildelt: kr 10,0 mill.

Prosjektperiode: 2025-2028

Sted: Akershus

LANDBASERT-LANDBASERT

Optimizing feed resources for a circular food system

FeedLoop-prosjektet har som mål å transformere husdyrproduksjonen ved å gjøre den mer bærekraftig og sirkulær, og dermed adressere en av de største utfordringene i global matproduksjon: konkurransen mellom mat og fôr om verdifull biomasse. Med økende bekymringer knyttet til klimaendringer, matsik...

Tildelt: kr 9,4 mill.

Prosjektperiode: 2025-2027

Sted: Akershus

FFLJA-FFLJA

Boosting Healthy Oat Feed Production in Norway

Prosjektet skal redusere risikoen for mykotoksiner i havre, og bedre næringsverdien av havre slik at havre fortsatt kan benyttes til å produsere mat med høy ernæringsmessig kvalitet, og dermed bidra til å sikre havre som en viktig nyttevekst i norsk landbruk. Prosjektet skal bygge et kunnskapsgru...

Tildelt: Skjult

Prosjektperiode: 2024-2028

Sted: Akershus

LANDBASERT-LANDBASERT

The future of fruit and berry breeding in the Nordic region

Eple og jordbær er dei største av frukt- og bærartane våre, med lange tradisjonar i Noreg, og begge artar har høg status blant forbrukarar. Klimaet i Norge er gunstig for å dyrke jordbær, men den korte sesongen har ført til auka import for å dekke etterspurnaden året rundt. Ingen andre stader i v...

Tildelt: kr 99 999

Prosjektperiode: 2024-2025

Sted: Akershus

LANDBASERT-LANDBASERT

Landbrukets bærekraftskonferanse 2024

Bakgrunn Samfunnets forventninger om å sikre og dokumentere en bærekraftig utvikling i norsk landbruk og matproduksjon er tydelig. Det pågår flere forskningsprosjekter innen landbruk og matproduksjon som har ulike bærekraftsspørsmål som hovedproblemstilling, og nærsagt alle forskningsprosjekter i...

Tildelt: kr 99 999

Prosjektperiode: 2024-2025

Sted: Oslo

NYSKAPNING-NYSKAPNING

Preserving foods with potato peels: Industry-relevant validation and first regulatory assessment of a new natural antioxidant

Potetskrell, et biprodukt fra industriproduksjon av potet (pommes frites, flak, chips mm.) er en råstoff ressurs som kan bli bedre utnyttet til nye formål. Skrellet er nemlig en rik kilde på antioksidanter, stoffer som planter naturlig har i seg for å beskytte mot skadelige UV-stråler og reaktive...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Innlandet

LANDBASERT-LANDBASERT

Green ERA Hub - DAiry Waste and REsidues upCYCLing into Microbial ProtEin

Europa står overfor et stort problem med å skaffe nok protein. Dette skyldes at vi ikke produserer nok proteiner til å møte den økende globale etterspørselen. Å ikke ha nok protein påvirker både maten vi spiser, fôret vi gir til dyr og tingene vi lager. En måte å løse dette problemet på er å finn...

Tildelt: kr 3,4 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Akershus

LANDBASERT-LANDBASERT

Green ERA Hub - Reducing sheep methane emissions: sustainability in practice via new breeding goals

Kan saueavl være viktig får å bekjempe klimaendringer? Svaret er faktisk ja! Grunnen er at sauer produserer metan, en drivhusgass som bidrar til global oppvarming. Hva om vi kunne avle sauer som slipper ut mindre metan? Dette er selve essensen i prosjektet "Sustain Sheep." I dette internasjonale ...

Tildelt: kr 3,4 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Akershus

LANDBASERT-LANDBASERT

Green ERA Hub - Harnessing African Microbial Diversity to mitigate Green House Gas emissions in maize production

Food security of Africa’s growing population strongly depends on closing the yield gap for cash crops like maize. This can be achieved by increasing the input of N and P fertilizers and applying artificial irrigation, which, however, could substantially increase greenhouse gas (GHG) emissions. Th...

Tildelt: kr 3,4 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Akershus

LANDBASERT-LANDBASERT

Green ERA Hub - Uncovering Legume Soil Fatigue for Sustainable Expansion of European Grain Legume Cultivation

Dyrking av belgvekster har flere gunstige effekter, som redusert behov for nitrogentilførsel, økt biodiversitet, økt selvforsyningsgrad av planteprotein til mat og fôr, og forbedra jordhelse. Til tross for dette er dyrkinga av belgvekster i Europa begrensa. En av årsakene er jordtrøtthet som begr...

Tildelt: kr 3,1 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Akershus

FFLJA-FFLJA

Risk-based hygiene control in pork slaughterhouses

Obligatorisk mikrobiologisk testing av slakt er kostbart for slakterier, og det stilles spørsmål ved effekten det har på økt mattrygghet. For å redusere bakterienivå på griseslakt og dermed forbedre mattryggheten, skal programvaren "Hygienisk Regnskap" (HPR) utvikles i to trinn; i) lage en vitens...

Tildelt: kr 0,49 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Oslo

FFLJA-FFLJA

NrfTwin: Advancing Sustainable Breeding of Norwegian Red Dairy Cattle through Digital Twin

Målet med dette prosjektet er å optimalisere avlsprogrammet for Norsk Rødt Fe (NRF) gjennom integrering av NrfTwin. NrfTwin er en digital tvilling av avlsprogrammet for NRF. NrfTwin gjør det mulig å simulere ulike endringer i avlsprogrammet, for å oppnå betydelige og bærekraftige fremskritt for g...

Tildelt: kr 0,36 mill.

Prosjektperiode: 2024-2028

Sted: Innlandet

LANDBASERT-LANDBASERT

Committed to the responsible development of meat replacement products and practices

Et redusert kjøttforbruk er en av de viktigste handlingene identifisert av norsk og internasjonal politikk for å redusere klimautslipp fra landbruket. En måte å sikre en slik overgang er kjøttalternativer, som plante- eller insektbaserte erstatninger, som har lavere klimapåvirkning, samt teknolog...

Tildelt: kr 2,3 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FFLJA-FFLJA

Increased piglet survival enabled by AI technology

Spedgrisoverlevelse er en viktig egenskap for bonden både økonomisk og ut fra et dyrevelferdsmessig perspektiv. I 2022 var gjennomsnittlig spedgrisdødelighet frem til avvenning på 12 %, det betyr at det er muligheter for å redusere denne ytterligere. Viktige faktor som påvirker spedgrisoverlevels...

Tildelt: kr 0,11 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Innlandet

FFLJA-FFLJA

Ny kunnskap for ei robust og bærekraftig verpehøne - Oppalshøna

I Norge har vi til enhver tid mer enn 4 millioner verpehøner, og mye av grunnlaget for hønenes helse, atferd og eggproduksjon legges i oppalsperioden som omfatter de første 16 ukene av hønas liv. På tross av viktigheten av denne perioden er det forsket lite på hvordan et optimalt fysisk miljø og ...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Oslo

FFLJA-FFLJA

Sustainable potato production in Norway by precision breeding (GE-Sustain)

Et av målene av GE Sustain prosjekt er å utvikle potetsorter som er motstandsdyktige mot tørråte ved hjelp av CRISPR genomredigeringsteknologi. Tørråte er den potetsykdommen norske potetprodusenter bruker mest tid og penger på å forebygge. Før år 2000 var det vanligvis tilstrekkelig med to foreby...

Tildelt: kr 0,14 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Innlandet

FFLJA-FFLJA

Identifying genes and mutations related to health and disease resistance in Norwegian pigs

Målet med prosjektet er å identifisere gener og mutasjoner som gjør griser friskere og mer motstandsdyktige mot sykdom. Avl for sykdomsresistens er utfordrende fordi det er vanskelig å måle hvor frisk en gris er, og vi har ikke mye kunnskap om gener som påvirker dette. Økt kunnskap om gener og mu...

Tildelt: kr 0,15 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Innlandet

TEKNOLOGIKONVER-TEKNOLOGIKONVER

Nano4CRISPR: Novel nanocarrier reagents for environmental delivery of CRISPR/Cas

Genredigering er den nye generasjonen av genmodifiseringsteknikker som kan anvendes på mat gjennom produksjon av planter, dyr og mikroorganismer med ønskede agronomiske egenskaper. Nano4CRISPR går fra en «transgen laboratorietilnærming» til en «på stedet tilnærming» hvor komponentene for genredig...

Tildelt: kr 15,0 mill.

Prosjektperiode: 2023-2027

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

LANDBASERT-LANDBASERT

EJP SOIL - Biochar-compost composites for supporting site-specific soil agro-ecosystem functions and climate change mitigation

Intensiv landbrukspraksis og klimaendringer er skyld i at jordsmonnet vårt brytes raskt ned over hele verden, slik at det blir næringsfattig. Med økende pris på handelsgjødsel er det nødvendig å skape nye løsninger for å gi jorda tilstrekkelige mengder næringsstoffer for å opprettholde dens frukt...

Tildelt: kr 3,7 mill.

Prosjektperiode: 2023-2026

Sted: Akershus

FFLJA-FFLJA

Innovative analyses of milk components, sensor and registry data for improved breeding, health, and reproduction in dairy cows.

I dag kommer seksti prosent av norskprodusert melk fra en besetning med et automatisk melkingssystem (AMS), eller en såkalt "robot". Dette medfører at informasjon om det enkelte dyret i stor utstrekning digitaliseres. Noe som igjen åpner muligheter for å bruke kunstig intelligens (KI) som en del ...

Tildelt: kr 1,9 mill.

Prosjektperiode: 2023-2027

Sted: Akershus

FFLJA-FFLJA

Utilization of wood fiber and waste streams for sustainable and circular growing media in horticulture

Torvutvinning fører til økt utslipp av klimagasser som karbondioksid og lystgass. Dessuten er intakte torvmyrer et viktig leveområde for en rekke plante- og dyrearter. Etterspørselen etter alternative vekstmedier er derfor økende. NIBIO har i mange år jobbet for å utvikle torvreduserte og torvfri...

Tildelt: kr 1,6 mill.

Prosjektperiode: 2023-2027

Sted: Akershus

FFLJA-FFLJA

Improving the nitrogen use efficiency of Norwegian dairy cattle

Nitrogen er ein viktig komponent i mat og dyrefôr. Der er store nitrogentap i jordbruksproduksjonen. Dette fører til miljøproblem og økonomisk tap. Ammoniakk frå gjødsel fører til forureining av overflatevatn, nedbryting av økosystem, og helseskade på grunn av luftforureining. Nitratlekkasje kan ...

Tildelt: kr 2,2 mill.

Prosjektperiode: 2023-2027

Sted: Akershus

FFLJA-FFLJA

Strategies and methods to manage major insects and diseases of onion

Skadedyr og soppsykdommer reduserer avling og kvalitet av norsk løk i veksttiden og under lagring. Løkflue og Fusarium basalråte er blant de viktigste utfordringene for bærekraftig løkproduksjon i Norge. QualityOnion-prosjektet har som mål å redusere avlingstap og kvalitetsforringelse i løk gjenn...

Tildelt: kr 20 000

Prosjektperiode: 2023-2027

Sted: Akershus

FFLJA-FFLJA

From Gene to Bread: Building knowledge and exploiting technology to achieve high wheat self-sufficiency in Norway

Prosjektet Gene2Bread skal utvikle kunnskap som kan bidra til å øke selvforsyningsgraden av mathvete i Norge. Stabil og tilfredsstillende kvalitet av norsk hvete er avgjørende for industrien for å bruke mer norsk mathvete. Forskningsaktivitetene spenner fra identifisering av gener til bakeforsøk ...

Tildelt: kr 1,5 mill.

Prosjektperiode: 2023-2028

Sted: Troms - Romsa - Tromssa